När barnen hade flyttat hemifrån bestämde sig Tommy och Ingrid Wahlgren för att lämna gården i Ganthem och testa något nytt: att aldrig äga en bostad igen.

– Hela grejen med hyresrätt är att man kan slappna av och bara njuta. Förr satt man ju på helspänn så fort det blåste ute och oroade sig för hur många tegelpannor som skulle trilla ner eller om oljan skulle ta slut. Nu ringer vi bara vaktmästaren om något strular; det är ljuvligt, berättar Tommy Wahlgren.

Först flyttade paret till en fyra på Slottsbacken, men 2008 erbjöds de ett förstahandskontrakt i en nybyggd tvåa på 72 kvadratmeter; med panoramafönster mot Visby hamn och en stor balkong.

Artikelbild

| Lugn. Sedan Tommy och Ingrid Wahlgren bytte det ägda huset mot hyresrätt har de kunnat njuta av lugnet på ett helt nytt sätt. "Man kan aldrig slappna av när man äger ett hus", berättar de.

– Vi är egentligen inga stadsmänniskor, men när vi fick veta att den här lägenheten skulle byggas kändes det som att vinna högsta vinsten. En hyresrätt med detta läget, vi blev ju överlyckliga", berättar Ingrid Wahlgren.

– Jag var lite orolig över att inte hitta hemkänslan här först. Jag är ju en fanatisk boksamlare! När vi bodde på landet hade vi ett stort bibliotek och när vi drog vidare till fyran hade vi ett mindre rum som var utmärkt för böckerna. Men när vi flyttade in här såg bokhyllorna bara ut som ett stort svart hål i lägenheten. Men då kom vår hyresvärd med världens idé! Så nu kan man säga att vi har en bokkällare istället för en vinkällare! Jag har inrett vårt källarförråd till ett bibliotek – och har känt mig som hemma sedan dess, berättar Tommy Wahlgren.

– Sen har han ju fått en bokprenumeration av mig i julklapp också – så han inte ska kunna behålla fler böcker; utan måste lämna tillbaka dem för att få ut nya, tillägger Ingrid Wahlgren och skrattar.

Den rymliga tvåans vita väggar pryds av flera färgsprakande tavlor som går ton i ton med soffa och fåtölj – i kombination med majestätiska trämöbler och ljuskronor.

Artikelbild

| Utsikt. Från den stora balkongen kan de avnjuta Gotlands fantastiska solnedgångar varje kväll. "Jag har minst femtioelva bilder på solnedgångarna härifrån fönstret, men jag får aldrig nog av dem", berättar Ingrid Wahlgren.

– Nummer ett i mitt liv är familjen och nummer två är Gotland. Jag älskar ön. Om man tittar noga på tavlan över soffan och ser hela färgkombinationen i vardagsrummet – och sedan tittar ut genom fönstret, så ser man: Visby, berättar Tommy Wahlgren.

– Trivsel och hemkänsla är väldigt viktigt för oss. Det får inte vara för vitt och stelt utan det är viktigt med färg och glädje – det måste få vara ett hem. Man kan tro att det var svårt att göra sig av med allt vi ägde när vi flyttade från huset, men det var snarare en lättnad. Man behöver inte så mycket. Vi har sparat det som betyder mest för oss – ljuskronan i köket, den stora spegeln i hallen som kommer från Tommys familj och köksbordet som jag brukade gömma mig under som liten. Vi gillar att blanda gammalt och nytt, säger Ingrid Wahlgren.

Artikelbild

| Nybyggt. 2008 stod huset klart; och det var även året paret flyttade in. "Vi är egentligen inga stadsmänniskor, men när vi fick veta att den här lägenheten skulle byggas kändes det som att vinna högsta vinsten. En hyresrätt med detta läget, vi blev ju överlyckliga", berättar Ingrid Wahlgren.

– Vi får faktiskt plats med alla 22 barnen och barnbarn här också; vi brukar till och med leka kurragömma vid påsk och jul. Och nu till valborg blir det konsert på balkongen. Jag drar fram basen och kompar Ingrids sång – och hittills har grannarna aldrig klagat, säger Tommy Wahlgren glatt.