Under sju år har Daniel Hillström restaurerat sitt hus på Specksrum 7 i Visby. De äldsta delarna är från 1600-talet och byggda i rejäl bulteknik. Huset har byggts om i flera omgångar genom åren. Nu senast av Daniel Hillström som restaurerat med stor omsorg och även belönats med DBV:s Byggnadsvårdspris 2018.

– Vi har tagit tillbaka huset till hur det en gång såg ut, säger han.

För att få alla detaljer rätt har han besökt landsarkivet, läst böcker och pratat med folk.

Artikelbild

| Daniel Hillström fick i juli DBV:S byggnadsvårdspris för renoveringen av huset.

– Jag älskar historia, jag har forskat, läst och fått jättemycket hjälp av folk här i stan, säger han.

Under renoveringens gång har han gjort många oväntade upptäckter, både spännande och skrämmande fynd har uppdagats. En upptäckt av det otrevligare slaget gjordes i badrummet.

– Vi höll på och plockade ner brädorna på väggen och där innanför kom det fram något, det såg ut som en stor alien, den var 3,8 meter hög, säger Daniel.

Det som först såg ut att vara ett monster från en skräckfilm var i själva verket en svamp som vuxit sig gigantisk inne i vägen. Svampens rötter hade växt in i huset stomme och saneringsarbetet som följde var omfattande.

Artikelbild

| Daniel Hillström har återställt huset till den tid då byggnaden var mest representativ, det vill säga sekelskiftet 1900.

I en av böckerna Daniel läst under arbetet beskrevs en kvinna som bodde på Klinten i Visby. När hon promenerade i kvarteret står det att hon möttes av doft av nybakat bröd.

– Det fick senare sin förklaring när vi hittade en gammal bakugn här, säger Daniel.

Artikelbild

| Huset ligger precis intill Botaniska trädgården i Visby.

Bakugnens öppning finns i källaren en trappa ner. I det inredda sovrummet i källaren finns även ett fönster som vetter ut i den brunn som även den hittades under renoveringen. Längst ner på botten av brunnen brinner en ensam glödlampa.

– Jag började gräva ut brunnen själv och när jag kommit till ett djup på 4,5 meter så ramlade en hink med sten ner i huvudet på mig så att jag svimmade. Det var inte roligt att vakna upp sedan, på botten av en brunn, säger Daniel.

Artikelbild

| Det blåa rummet blev blått tack vare att de ursprungliga tapeterna hade den färgen.

Som tur var var det vid olyckan inget vatten i brunnen och där efter fick han hjälp av en firma att färdigställa arbetet med brunnen.

Allt eftersom nya saker har hittats i huset har planritningarna fått göras om för att passa de nya förutsättningarna.

Artikelbild

| Från rummet i källaren går det, via ett fönster, att se ner i brunnen som hittades under renoveringen.

– Hela resan har varit en skattjakt, säger Daniel.

Väggarna i det stora rummet precis innanför köket är målade i en varm rosa ton. Genom åren har huset tapetserats om många gånger.

Artikelbild

| En dörr från köket vetter rakt ut i trädgården.

– Här är många kulturlager, den tapeten som satt längst bak fick bestämma färgen. Här var det en rosa tapet, säger Daniel.

Även trädgården är noga genomtänkt. I slutet av 1800-talet arrenderade trädgårdsmästaren J May Botaniska trädgården av DBV och bodde under tiden här i huset. J May planterade en japansk blodrönn vars löv ännu lyser rött i trädgården, där växer även ett stort valnötsträd.

Artikelbild

| Verandan sträcker sig längs hela huset.

– Mitt bidrag är det här persikoträdet, säger Daniel och visar ett litet träd fullt med små ännu gröna persikor.

Längs med husets långsida löper en amerikansk veranda målad i en ljus grön ton som går fint ihop med det linoljebehandlade trägolvet som återfinns i stora delar av huset.

Artikelbild

| Renoveringen har bjudit på många oväntade överraskningar.

På uppfarten står en gammal blå landrover.

– Det är Brita, precis som min gamla farmor hette, hon tuffar och går. Det är som att köra en traktor men hon är så bra, säger Daniel.

Artikelbild

| Landrovern Brita har fått sin namn efter Daniel Hillströms farmor.

Brita har även satt sina spår på uthuslängan som pryds av en gammal skylt där det står Britas livs.

– Den är från min farmors lanthandel på Västgötaslätten, säger Daniel.

Artikelbild

| De gamla skyltarna har Daniel sparat i en låda sedan hans farmor drev en livsmedelsbutik.

Dörrarna på uthuslängan är gjorda av gamla industrifönster. Daniel öppnar en av dörrarna och visar ramarna av metall. De ska målas igen och sedan är allt klart.

Han har fått frågan om hur mycket pengar han skulle ha för att göra om hela arbetet med restaureringen men svaret blev då, berättar han, att så mycket pengar finns inte.

Artikelbild

| Alla rummen är inredda med vackra detaljer som den här kristallkronan.

– Vi har hållit på sedan 2011, nu är jag färdig. Eller jag har lite kvar men nu handlar det om att öppna en öl och gå och "myspula" lite, säger han.