För ett år sedan lyckades Åsa Engström Lindh och maken Nils Lindh knipa en av tomterna i det nya villaområdet Brännan intill Luleälven på Sävastön.

– Det var ju prat om tomterna ganska länge innan så vi hade väntat på att de skulle komma till försäljning. Vi hade tur och fick den tomt vi ville ha, en hörntomt där man får fin kontakt med skogen bakom, säger Åsa.

Familjen med två barn bor i en bostadsrätt på Kullenvägen och har under ett par år känt att utrymmet inte räcker till.

Artikelbild

| Högtryck. Trycket på tomter i Sävast fortsätter och Cecilia Kvibacke jobbar för att hitta fler.

Hon håller just på att förbereda marken för att gjuta en grund för den planerade villan på 210 kvadratmeter.

– Det ska bli en del med två plan och en del på ett plan för att både kunna utnyttja utsikten och för att det inte ska se så stort ut.

De valde att ta in en arkitekt som hjälp vid husritandet och fokuserade på stora sociala ytor och stora ljusinsläpp men utan insyn.

– Det kändes naturligt att inte ta ett kataloghus, vi vill att det ska passa tomten och så är det ju min bror som bygger. Det blir inte funkis utan ett traditionellt falurött hus, berättar Åsa.

Artikelbild

Familjen hoppas på att flytta in vid årsskiftet.

– Det känns roligt. Men det är många beslut och man undrar varje dag om man gör rätt eller fel. Husbygget tar mycket av tankeverksamheten, både på gott och ont. Man vet aldrig vad som väntar runt hörnet.

Redan när tomterna på Södra Lillgärdsvägen släpptes 2015 märkte samhällsbyggnadskontoret på Bodens kommun av ett ökat intresse, men ändå var det en överraskning hur fort dessa tomter gick åt.

– Det tog en timme så var alla 44 tomter i första etappen slut. För andra etappen på 22 tomter tog det 2 minuter, säger Cecilia Kvibacke som jobbar där.

På Brännan blir det 78 tomter totalt och de sista tio, vid Storgärdan, ska släppas i höst.

– Även om etapp tre inte är lika älvnära har de ett annat värde av att man är lite mer på höjden, säger Cecilia.

På området Västra Lunda, i dag jordbruksmarken på andra sidan Övägen från Brännan, kan det bli 30 nya tomter.

– Teoretiskt skulle vi kunna ha antagen detaljplan i slutet av året och släppa tomterna under vintern eller våren 2018 men det är i den bästa av världar. Vi tror att det finns ett fortsatt intresse, säger Cecilia.

I centrum för man dialoger med byggföretag om flerbostadshus nedanför centralskolan och på kvarteret Enen i närheten av stadshuset.