Huset på Aklejagatan i Harvestad är nybyggt. Daniel flyttade in där i våras med sambon Hanna och barnen Casper och Aston. Solpanelerna på dubbelgaragets tak installerades i maj, just när den extremt soliga sommaren drog i gång.

– Det var faktiskt lite för varmt i somras. Panelerna är effektivast när det är lite svalare. Men systemet fungerar jättebra, säger Daniel.

Drygt 3 MWh har taket levererat hittills. På sommaren är maxeffekten 5 kW, nu i slutet av november runt 1 kW. Slår man ut det på ett år räcker det, enligt Daniel, för att täcka husets grundbehov.

Artikelbild

| Daniel Forsberg satsade på solpaneler. "När man bygger nytt är det lika bra att göra rätt från början".

Dessutom har familjen en elbil, och efter årsskiftet ska även den andra bilen bytas ut mot en med eldrift. Daniel arbetar på ett företag som tillverkar laddboxar, så något annat vore väl närmast tjänstefel.

– Vi försöker ladda elbilen och köra tvättmaskin och tumlare dagtid, så vi kan göra det med vår egentillverkade el. När det blir överskott säljs elen vidare. Men vi funderar på att satsa på en batterilösning så att vi kan lagra solelen och använda den på natten, berättar Daniel.

Garagetaket var det som lämpade sig bäst för solpaneler, men Daniel funderar på att sätta paneler även på villataket.

– Vi känner att det är viktigt att göra vårt för klimatet, och vi vill vara självförsörjande så långt det bara går. Dessutom tycker jag att det är roligt med ny teknik.

Artikelbild

| I dubbelgaraget laddas elbilen. Familjen har också en diesel, men snart ska den bytas ut mot ännu en elbil.

Ekonomiskt är det också en bra affär med solpaneler, enligt Daniel.

– Jag räknar med att de är betalda på 8 år och de har en livslängd på minst 25.

Artikelbild

| Med en app i mobilen kan Daniel se hur mycket varje enskild panel levererar. Han kan också se hur mycket C02 han besparar atmosfären.

Daniels och Hannas hus är inte det enda i det nybyggda området som har solpaneler. Och fler kommer det att bli, tror Daniel.

– Sex, sju grannar har varit över och kollat hur vi har gjort och jag tror att flera av dem kommer att skaffa paneler. Intresset för solenergi och elbilar är jättestort.

Artikelbild

| Dubbelgaraget byggde Daniel själv med hjälp av snickare i släkten. På taket sitter 18 solpaneler.

Att köra elbil fungerar hur bra som helst, tycker Daniel.

– Jag trodde nog att jag skulle ha en del räckviddsångest. Men den bil jag har nu går 20–22 mil på en laddning, och den är alltid fulladdad när jag åker hemifrån. Ska jag köra längre är det bara att svänga in till en mack och ta en fika medan bilen snabbladdas. Det tar bara 20 minuter att ladda upp till 80 procent.

Artikelbild

| Aston, snart 2 år, har en egen liten elbil.

Familjens yngste medlem – Aston, snart 2 år – är redan elbilsfrälst. Han har en eldriven leksaksbil som han kör omkring med på uppfarten.

– Ladda var bland de första orden han lärde sig, säger Daniel och skrattar.